skip to Main Content

Udstillingen

Oplev vores udstilling, som er sprængfuld af aktiviteter og spændende facts om både dagligdagen på Garderhøjfortet og tiden omkring 1. Verdenskrig.

I Garderhøjfortets udstilling er der Danmarkshistorie, aktiviteter og plads til fordybelse til alle aldre.

Børn og barnlige sjæle kan prøve at være soldater under 1. Verdenskrig:
Adlyd instrukserne i gymnastiksalen, send en morse-besked og beregn den rette vinkel for affyring af kanonen.

Er du til historiske facts og spændende detaljer, så er der masser at finde på fortet!
Fortet står som, da det blev nedlagt i 1920.

Praktiske oplysninger

  • Aldersgruppe: alle kan deltage
  • Aktivitet: I bestemmer selv om, I vil være på fortet en time eller en hel dag.
    Vi anbefaler, at I afsætter minimum en time til besøget.
  • Entré:
    Se Entré
  • Åbningstider: Vores åbningstider varierer.
    Se de aktuelle åbningstider

Dette kan du opleve i udstillingen

Belægningsstue

Belægningsstuerne var soldaternes sovesale. Dengang var der køjesenge, og man sov 2 i hver køje. Der kunne være op til 26 i et rum. I rummet findes også eksempler på soldatens private ejendele. Er det blevet en lang dag, kan du tage en lur her!

Fortchefens kvarter

Rummet er inspireret af, hvordan fortchefen kan have boet, når han boede på fortet. Fortchefen delte ikke rum med nogen og havde plads til gode møbler, kakkelovn og måske endda sin egen bogsamling. Find en spændende bog at kigge i eller sæt jer i sofaerne og tag et spil skak. Fortchefens kvarter kan også lånes som mødelokale.

Ingeniørens kvarter

Her kan du se et stort kort over den planlagte oversvømmelse ved Københavns Befæstning. Børn og barnlige sjæle kan skrive breve med blæk eller farvelægge soldatens færd gennem oversvømmelsen.

Legekanonen

Et af fortets mest populære rum er legekanonen, hvor man selv kan prøve at indstille og affyre kanonen korrekt. Kanonkugler skal hejses op og lades i kanonen, løbet skal indstilles og vippes til den rigtige vinkel. Først dér er de klar til at blive skudt af.

Signalkontoret

Her kan du sende beskeder, som soldaterne gjorde det under 1. verdenskrig. Via telegraferne kan I sende hemmelige morse-beskeder til hinanden. Prøv at tage telefonen når den ringer og bliv sendt på mission i fortet.

Gymnastiksalen

Fysisk træning var vigtig for soldaterne på fortet. Tager I skoene af, må I træne i gymnastiksalen, som soldaterne gjorde det. Kravl i ribberne og se om I kan gå i armgang helt over til den anden side.

Køkken

I køkkenet kan du se et brændekomfur, som det, der fandtes på fortets tid. Du kan også finde opskriften på ærter og flæsk, som soldaterne typisk fik at spise.  Komfuret virker stadig og bliver brugt til arrangementer og skoleforløb.

Torvet midt i fortet

Midt i fortet finder du torvet hvor du kan få en introduktion til Garderhøjfortets historie. Start med at danne dig et overblik på tidslinjen og kig så videre på oversigten over Københavns Befæstning. I montrerne på torvet kan du se genstande med relation til fortet.

Parolesal

I parolesalen kan du se film fra fortet og fortets tid og blive klogere på historien og livet på Københavns Befæstning under 1. verdenskrig.

53 mm tårn

Poterne-gangene

Gangene leder ud til bagsiden af fortet. Undervejs kan I se kontravægten til et af fortets forsvindingstårne. Ved at tilføje vægt blev tårnet hejst op over jordoverfladen, så kanonerne kunne affyres. Halvvejs ude i gangene kommer I forbi Mitrailleuse-tårnene, der indeholdt forløberne til maskingeværer.

Skytsetage

På tavlen kan du se en oversigt over de forskellige kanoner på fortet og, hvor langt de kan skyde. På denne etage er der to 75mm kanoner, to observationstårne og to 15cm kanoner. Hvis du har lyst, kan du kravle op i observationstårnet og kigge ud.

Kanontårn

Den store 15 cm to-kanon er den eneste på fortet, som stadig virker. Det er muligt at komme op i tårnet sammen med en guide. Her kan I selv prøve at skubbe tårnet rundt. Kanonen skydes af den sidste søndag i hver måned kl. 12.

Sanitetsudstillingen

Militærmedicinsk samling præsenterer en udstilling, som viser uddrag af sanitetstjenestens arbejde fra 1850’erne og op til Den Kolde Krig. Se blandt andet hvordan en amputation foregik i 1864 og gå på opdagelse i den originale medicinkasse fra samme år.

Uniformsrummet

Udstillingen viser en række uniformer fra midten af 1800-tallet og frem til ca. 2015. Her er også udstillet forskelligt udstyr til soldaterne, så som tornyster, vanddunk, patronbælter, bajonetter og kepier.

Messer

I messerne kan du spise din medbragte mad, ligesom soldaterne gjorde, når de var færdige med deres øvelser. Hvis vejret er godt, er det også muligt at spise sin medbragte mad udenfor.

Butik
I butikken kan du købe entré, spændende souvenirs eller lidt til den søde tand.
Har du spørgsmål under dit besøg, kan du altid henvende dig hér.

Garderobe
Garderoben er gratis og har skabsplads til jakker og tasker. Opbevaringen sker på eget ansvar.
I garderoben kan du også se en lille udstilling af modelfly, kanoner og køretøjer. Kan du finde den Røde baron og Tykke Bertha?

Toiletterne
Garderhøjfortet har 2 store toiletter. Toiletterne er handicapvenlige, og det ene har et skiftebord.

Back To Top